hjem     nettstedkart     skriv ut
Hjem > KLATREFØRER > Valhest > Om Valhest
Valhest

Valhest_Flåttmyr_Michael.jpg Valhest_Trollungen_Ingrid_2.jpg

Introduksjon

Valhest er et av Haugesunds populære turmål, men det finnes også mye svært fin klatring i området. Opp gjennom årene har det blitt klatret her og der rundt på Valhest, men lite informasjon og detaljer er å oppdrive om det som blitt gjort tidligere. Det finnes linjer på opptil 2 - 3 taulengder. Området er stort og komplekst med mange småvegger, pillarer, diedere etc.

I 2009 fikk vi tillatelse til å bolte ruter på Valhest. Fram til høsten 2012 er mer enn 50 ruter og prosjekter boltet. De fleste harde prosjektene på 9-tallet er åpne.
 
Vi ønsker at opplagte linjer for naturlig sikring, samt etablerte kil-ruter, ikke boltes - dvs riss, diedere etc.
 
Klatringen på Valhest innholder noe for de fleste med både lette og vanskelige ruter fra grad 3 til ugåtte åpne prosjekter på 9-tallet. Steinen på Valhest er av ypperste kvalitet med mange spennende formasjoner - det kan til tider minne noe om den berømte "Gritstone" i England. Videre er det på Valhest boltet noen spesielt tilrettelagte barneruter med kort avstand mellom boltene.

Alle ruter - både boltede og naturlig sikrede - har solide toppfester, hvis ikke annet er angitt i føreren.
 
Klatreføreren oppdateres ettehvert som nye ruter blir gått.

 

Adkomst 

Valhest_Kart_1.jpg

Fra Haugesund kjører du på E-134 mot Aksdal. Ved Førre, rett før Frakkagjerdtunellen, tar du av mot Stakkestad. Følg denne veien til parkeringsplass for T-merket tursti til valhest.

Valhest_Kart_2.jpg

Følg T-merket tursti fra gården og i lett terreng innover, så opp de første bratte stigningene og over et myrområde til du kommer til et sti-skille med skilt (Valhest, Aksdal, Stakkestad). Her forlater du T-merket stil og skrår mot venstre/nord mot klatreområdene. Det er satt opp noen varder for beste anmarsj. Total anmarsjtid er en snau time i normalt turtempo - er du ivrig går du opp på 40 minutter...

Se sidene for de ulike sektorene for detaljer på klatringen.
Valhest_oversikt.jpg