hjem     nettstedkart     skriv ut
Hjem > Starte med klatring > Sikkerhet

Kameratsjekk

Hver gang du og din partner begynner å klatre må dere utføre kameratsjekk før klatringen starter!

Sele

stramming_laarloekke.jpg
Husk å stramme hoftebeltet først. Det skal sitte over hoftekammen for å hindre at du kan falle ut av selen om du tipper rundt.
Deretter strammer du lårløkkene stramt nok (bildet til venstre).

Husk å tre beltet i en vanlige spenne tilbake (bildet under til høyre viser prinsippet) om du ikke har hurtigspenner (bildet under til venstre).

vanlig_spenne.jpg  hurtigspenne.jpgInnbinding

kameratsjekk_knute.jpg
Er knuten riktig? Her må en liten tvist til for å få åttetallsknuten perfekt symmetrisk. Knuten skal se lik ut fra begge sider, og tauet skal løpe parallelt uten kryssing inne i knuten. Husk også å sjekke at tauet er tredd korrekt inn i selen.

Taubrems

hull_i_atc.jpg
Tre tauet gjennom bare ETT av hullene i Sticht, ATC eller Tube, se bildet. To hull er for bruk med to tau, som regel i fjellet. Forankre Sticht med en snor i skrukarabinen. Husk å tre wireløkken på ATC og Tube inn på skrukarabinen sammen med tauet. Vender den smale enden av av skrukarabinen inn i ATC-en, bremser det mer.

Fest skrukarabinen med ATC/Sticht i sikringsløkken slik at tautampen du bremser med kommer ut av hullet nederst. Husk å låse skrukarabinen.

Pass på ved bruk av Grigri. Ikke blokker utløserhendelen i grepet. Hold Grigrien med høyre hånd, se "Farlige feil". Tauet kan være tredd feil veg. Rykk i tauenden som kommer ut av GriGrien og fører til innbindingsknuten i selen din før du begynner å klatre. Låser bremsen er tauet tredd riktig veg. Bare tau mellom 10 og 11 mm må brukes i Grigri.