hjem     nettstedkart     skriv ut
Hjem > Starte med klatring > Komme igang

Komme igang med klatring


joninge_angstdemper.jpgEr du usikker på hvordan du kan komme igang så ta kontakt med oss på www.haugalandsveggen.no eller haugaland.klatrelag@gmail.com


Naturopplevelse, konkurranseidrett, fysisk og mental trening, nytelse, livsstil - det kommer an på hvem du spør. Innledningsvis kan det være greit å forklare noen ord som du raskt støter på i vårt miljø.

Friklatring er klatring der du bare bruker kroppen aktivt for å komme opp. Tau og annet utstyr benyttes bare som passive sikringsmidler og skal aldri belastes.

Teknisk klatring er klatring der alle hjelpmidler kan festes i fjellet og belastes for å hjelpe til med bestigningen. Benyttes vanligvis på svært vanskelig og lange ruter.

Buldring er klatring oppover og bortover inntil 5 m høyde uten tau. Du hopper ned på bakken om nødvendig. Innendørs benyttes ofte tjukkasmadrass som sikringsmiddel. Svært effektiv treningsform som du kan bedrive alene!

Topptauing er å klatre etter et tau som løper fra klatrer gjennom et topptaufeste i toppen av en rute og ned til sikringspartner. Sikringspartner tar hele tiden INN tau og holder det tilnærmet stramt. Dette begrenser fallengden til et minimum.

Leding er å feste sikringsmidler for tauet mens en klatrer oppover. Her gir sikringspartner også UT tau, og fallengden kan bli flere meter. Psykende og deilig!

Rapell er rask nedfiring.

marvik_skvis_ak_1.jpg Naturlig sikring /Egne sikringer er sikringsmidler som settes og fjernes for hver taulengde. De setter ingen spor og kan brukes over alt der allemannsretten gjelder.

Borebolt er en fast installasjon som krever grunneiertillatelse og som IKKE brukes der det går an å klatre naturlig (unntatt på enkelte etablerte sportsklatrefelt)! Du kan komme på kant med hele klatremiljøet om du tar deg til rette på egen hånd! Bolting skal først skje etter at den lokale klatreklubbens styre har godkjent inngrepet. Klubbene har vanligvis både kunnskap, boremaskin og bolter til slike prosjekter! Send søknad først!

Anmarsj, Innsteg og Standplass er selvforklarende, eller er de det?

Taulengde er avstand fra en standplass til en annen. Maksimalt 50, 55 eller 60 m, som er kurante lengder på tau i handelen.

Rute er den vegen du klatrer med tau, vanligvis fra 6 m til flere taulengder.

Problem er en buldrerute vanligvis bestående av 3 til 15 flytt.

Topo er en rutebeskrivelse med symboler.

Fører er en samling rutebeskrivelser.

Sikringspartner er den som står igjen på bakken/standplass og holder livet ditt i sine hender.

Svasko er trange og lukter etterhvert vondt! Har friksjonsgummi som lager svarte flekker på parketten!

Kalkpose er en pose du fyller på apoteket. Be om magnesiumkarbonatblokker og knus dem - utenfor apoteket! Effektiv når du psyker og svetter på fingrene. Hold deg langt borte fra talkum - du vil raskt merke hvorfor!

Sittesele med en løkke rundt livet, og en rundt hvert lår forbundet med en sentral- eller sikringsløkke er det som benyttes for vanlig klatring. Ved klatring med tung sekk og mye utstyr brukes ofte kroppssele eller sittesele i kombinasjon med brystsele. Barn bør bruke kroppssele.

Hjelm beskytter mot steinsprang og hindrer at du slår hodet opp i overheng eller ved fall.

Taubrems er et sikringsmiddel som benyttes av sikringspartner. Sticht, ATC og Grigri er eksempler på slike. Grigri må aldri brukes for å sikre den som leder på naturlige sikringer!

Åtter ser ut som et 8-tall og brukes ved rapell. Du kan også bruke taubrems, men det går saktere og sliter mer på tauet.

Statisk tau er svært lite elastisk og må bare brukes til å rigge topptaufeste og til topptauklatring.

Dynamisk tau er elastisk og demper fallet. MÅ brukes på led.

Slynge er en kort eller lang løkke av bånd eller tau.

Ekspresslynge er en slynge med en karabin i hver ende.

Kiler, Hexer, Nøtter, Peanuts er metallbiter med wireløkker som kiles fast i sprekker. Naturlig sikring.

Nøttepirker er en dings du bruker til å fjerne kiler som sitter godt fast.

Kamkiler, Friends, Camalots er dyre, men gode og ha i nøden. Brukes i sprekker uten kileform, eller når det haster!!! Ikke det første du kjøper. Naturlig sikring.

Innendørs

aksdalvegg1.gif

KRAV OM BRATTKORT/Bratt kompetanse kort

Haugalandsveggen ligger i idrettsparken i Haugesund og ble åpnet i september 2015, og er distriktes beste klatrehall med både tauklatring og buldring. For mer info se www.haugalandsveggen.no.

Du må være fylt 13 år for å ta brattkort og kunne sikre andre. Du kan likevel klatre dersom du er yngre enn 13 hvis andre som fyller kravene kan sikre deg. 
 

HKL gjennomfører jevnlig Brattkort kurs, sjekk kurs sidene.

Utendørs

Kårstø er et av landets beste klippeklatrefelt. Her er det boltet ruter fra grad 4+ til 8+. De fleste rutene ble boltet i 1992. Høydene variere fra 6 til 20 m, og det finnes alt fra sva lister til overhengende, pumpende basketak.
Eller sjekk under føreren.

Nødvendig utstyr?

Buldring krever svasko og kalkpose. Prisen vil være ca. 700 - 1200 kr. I tillegg trenger du en dørmatte til å tørke grus av skoene utendørs.

Svasko som du ikke kjenner fra før må du prøve på i butikk! Gå gjerne rundt i dem en halv times tid og prøv å stå på innsiden, tuppen og utsiden av frontpartiet på skoen. Forede sko skal kjøpes passelige - med eller uten tynne sokker. Uforede og halvforede sko gir seg mer og kan kjøpes trange. Ikke bestill ukjente skotyper på postordre!

Topptauklatring innendørs krever i tillegg sittesele, taubrems, en skrukarabin og vanligvis et dynamisk tau dersom ikke klatresenteret har faste tau hengende. Dette koster ca. 2500-3000 kr. Utendørs trenger ett taulag i tillegg 3 skrukarabiner og et par slynger for å lage topptaufeste. (+ hjelm)

Din første sele kan med fordel ha justerbare beinløkker og god polstring. Barn skal ha kroppssele.

Leding på bolter nødvendiggjør i tillegg 6-15 ekspresslynger og her kreves dynamisk tau. Ekspresslyngene koster ca. 100-200 kr pr. stk.

Friklatring på egne sikringer og teknisk klatring krever enda mer, men når du er kommet så langt fra begynnerstadiet, bør du selv vite hva du trenger.

Du vet aldri vilke belastninger brukt, personlig utstyr har vært utsatt for! Kjøp aldri brukt utstyr!